1- NORMANDİYA FORMATI! « GYD Haber

29 Mart 2024 - 18:24

1- NORMANDİYA FORMATI!

1- NORMANDİYA  FORMATI!
Son Güncelleme :

24 Ocak 2022 - 6:33

101 Görüntülenme

1- NORMANDİYA FORMATI!
Sevgili okuyucularım;
Rusya’nın Ukrayna sınırına asker yığmasından endişe duyan Batılı ülkeler, Ukranyayı işgal etmesi halinde Rusya’yı ciddi ekonomik sonuçlarla karşı, karşıya kalacağı konusunda uyarıyor.
Rusya ise, Ukrayna’yı işgal etme planlarını reddediyor, ancak ABD ve NATO’dan yasal olarak bağlayıcı güvenlik garantilerini de talep ediyor.
Rusya ile Batı arasında Ukrayna konusunda artan gerilimin ortasında gerçekleşecek görüşmeler içinde hazırlıklar yapılıyor.
Rusya, Ukrayna, Fransa ve Almanya’dan siyasi danışmanlar, Ukrayna’nın doğusundaki durumla ilgili “Normandiya Formatı” kapsamında 25 Ocak’ta Paris’te temaslarda bulunacaklar. Kaynak açıklamalarına göre, Cumartesi günü Ukrayna’nın baş danışmanı Andrey Yermak’ın danışman yardımcılarından, Mikhail Podolyak Paris’te bir toplantının planlandığını doğruladı,
Normandiya Formatı’ndaki dörtlü barışçıl görüşmeler, Ukrayna güçleri ile Ukrayna’nın doğusundaki Rus yanlısı ayrılıkçılar arasındaki çatışmayı sona erdirmeyi amaçlıyor.
Normandiya neleri hatırlatıyor?
2. Dünya Savaşı’nın dönüm noktası sayılan Normandiya Çıkarması’nın 75. yıldönümünde. İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, ABD Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve birçok Avrupa ülkesinin lideri, anma etkinliklerine katılmışlardı. Normandiya’daki anma etkinliğinde bir konuşma yapan Donalt TRUMP, çıkarmaya katılan Amerikan askerlerinin “Bugüne kadar yaşamış en büyük Amerikalılar” hepimize özgürlüğün ne demek olduğunu gösterdiler. Burada savaşanlar bizim ulusumuza bir gelecek kazandırdı. Medeniyetimizin hayatta kalmasını sağladılar.” demişti. TRUMP böyle düşünürken, Joe Biden acaba neler düşünüyor.
Rusya ile Ukrayna arasındaki ilişkiler, Rusya’nın 2014’te Kırım yarımadasını ele geçirip Moskova destekli ayrılıkçıların Donbass’ı ele geçirmesine destek vermişti. Bu güne yansıyan da odur. Ukranya, Donbass’ı ve bölgelerin Ukrayna’ya iadesini istiyor.
Diğer taraftan bakıldığında; Dörtlü Normandiya formatındaki barış görüşmeleri, Ukrayna’nın doğusunda hükümet güçleri ile Rus yanlısı ayrılıkçılar arasında uzun süredir devam eden bir ihtilafın sona ermesine yardımcı olunmasıydı.
Blinken esnek, iki taraflı konuşma yapmaya başladı; Cenevre’de Lavrov’la yaptığı görüşmenin faydalı olduğunu ve şimdi her iki tarafın da birbirinin konumunu daha iyi anladığını dile getiren Blinken, diplomatik sürecin devam etmesinin önemi üzerinde Lavrov’la anlaştıklarını kaydediyor.
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Lavrov’la görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, ABD’nin amacının, Rusya’nın diplomasi yolunu izlemek isteyip istemediğini anlamak olduğunu söylüyor. Lavrov’la açık ve net bir görüşme gerçekleştirdiğini, herhangi bir polemiğe girmeden konuştuklarını kaydeden Blinken, geçmiş deneyimlerden, Rusya’nın siber saldırılar da dahil agresif tavır içine girme eğilimi olduğunu bildiklerini söyledi.
Kaygı ve görüşlerini Rusya tarafı ile, önümüzdeki hafta yazılı olarak paylaşma konusunda da anlaştıklarını söyleyen Blinken, Rusya Dışişleri Bakanı’yla İran konusunu da ele aldıklarını söyledi.
İran nükleer anlaşmasının ABD ve Rusya’nın güvenlik meseleleri üzerinde beraber çalışabileceklerinin bir örneği olduğunun altını çizen Blinken, İran’la nükleer anlaşmaya geri dönmek için hala bir şans olduğunu belirtirken, “Bazı temel prensipleri tartışmaya açmayacağız” diyor.
Ne olabilir bu temel prensipler?
Rusya’nın askeri varlığını arttırmanın Ukrayna’ya kuzey, doğu ve güneyden saldırma fırsatı tanıdığını kaydeden Blinken, “Rusya’nın Ukrayna’da istikrarsızlık yaratmak için güç kullanmanın dışında başka eylemlere de başvurma planları olduğunu gördük” dedi. ABD’nin vereceği yazılı yanıttan sonra Rusya’yla yeniden görüşme planı yaptıklarını söyleyen Blinken, ABD’nin yapmayacağı şeyler konusunda açık olmasının önemine değindi ve bunlardan birinin, NATO’nun açık kapı ilkesi gibi temel bazı prensipleri tartışmaya açmamak olduğunu söyledi.
Blinken, ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in görüşmesinin faydalı olacağı düşünüldüğü takdirde böyle bir görüşmeyi gerçekleştirmeye hazır olduklarını da söyledi.
Ukrayna’ya daha fazla güvenlik yardımının önümüzdeki haftalarda yapılmasının planlandığını bildiren Blinken, ”Diplomasi ve diyalog içindeyiz, ancak aynı zamanda savunma ve caydırma yoluna da girdik” diyor.
“Putin Biden ile konuşmaya her zaman hazır” olduğu biliniyor.
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, Blinken’ın kendisine görüşmeden tatmin olduğunu söylediğini dile getirdi. “Rusya’nın Ukrayna halkını hiçbir zaman tehdit etmediğini yeniden vurguladım” diyen Lavrov, ABD’nin Rusya’dan Ukrayna’daki tansiyonu düşürme çağrısı yaptığını söyledi ve “Heyecanlı hislerin yatışmasını umuyorum” ifadesini kullandı.
Görüşme sırasında Rusya’nın Ukrayna’ya saldırma planı olmadığını anlattıklarını kaydeden Lavrov, şimdiyse NATO’nun Rusya’ya karşı tavır aldığını söyledi. “Kaygımız silahlarla ve Batılı askeri uzmanların Ukrayna’ya gönderilmesiyle ilgili” diyen Lavrov, Blinken’ın, ABD’nin Ukrayna’da Minsk Protokolü’nün uygulanmasına yardımcı olmaya hazır olduğunu doğruladığını dile getirdi.
Putin’in Biden’la iletişime her zaman hazır olduğunu vurgulayan Lavrov, iki lider arasında gerçekleşmesi öngörülen her türlü görüşmeye iyi hazırlanılması gerektiğinin altını çizdi.
Blinken’la yaptığı görüşmenin açık ve faydalı olduğunu bildiren Lavrov, “ABD’den yazılı yanıt aldıktan sonra doğru yolda ilerleyip ilerlemediğimizi anlayacağız” dedi ve diplomatik süreci sürdürmenin önemli olduğunu vurguladı.
“Tüm fikir ayrılıklarının ortadan kalkmasını beklemiyoruz” diyor.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Batılı devletlerin kendi senaryolarını uygulamaya koymak için Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıcağı iddiasını kılıf olarak kullandıklarını belirtiyor.
Zakharova, Batılı devletlerin bu girişimlerinin bölgesel ve küresel anlamda son derece trajik sonuçlara gebe olabileceğini de ifade etti.
Rusya, NATO’nun kendi sınırlarına kadar genişlemeyi durdurmasını, Ukrayna ve Gürcistan’ın NATO’ya üye olarak alınmamasını ve müttefik ülkelerin Rusya sınırı yakınlarına askeri yığınak yapmamasını talep ediyor. Yunanistan’daki ABD askeri hareket kapsam içinde ima ediliyor.
ABD tarafı henüz bu taleplerin herhangi birisine yanıt vermiyor.
Dana’nın “Kuyruğu kopacak” derken, Dana kuyruğunu sallar iken, bazılar arada tokatlanacak gibi görünüyor.
Sağlıklı yaşayın, sağlıcakla kalın.