7.Türk Dünyası Film Festivali Kırgızistan gösterimleri muhteşem geçti « GYD Haber

28 Mart 2024 - 23:10

7.Türk Dünyası Film Festivali Kırgızistan gösterimleri muhteşem geçti

7.Türk Dünyası Film Festivali Kırgızistan gösterimleri  muhteşem geçti
Son Güncelleme :

25 Ekim 2022 - 7:30

134 Görüntülenme

Ev sahipliği için Kırgızistan’a,Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Rektörleri Prof.Dr.Alpaslan Ceylan,Prof.Dr.Asılbek Kulmirzayev’e,Rektör yardımcısı Prof.Dr. Mehmet Sezayi Türk ve Ögretim Üyesi Stanbulbek Muammetalıyeve, özellikle Katılım ve katkıları için T.C Bişkek Büyükelçisi sayın Ahmet Sadık Dogen beye,Festival Yürütme Kurulu üyesi Gazezeteciler Cemiyetleri Basın Vakfı Başkanı Yılmaz Karaca ile Vakıf Genel Başkan Yardımcısı Oguzhan Bayrak  beye, ödül alan yönetmenlerimize,Kültür sanat insanlarına çok teşekkür ediyorum.Ayrıca Festivale destek veren T.C Kültür Bakanlıgı Sinema genel Müdürlüğüne,Türk Dünyası Belediyeler Birliği  ile Proje ortaklarımıza da ayrıca teşekkür ediyorum.

‘Fikirde Birlik 9 ülke 9 şehir bir Festival sloganıyla yapılan 7’nci Türk Dünyası Belgesel Film Festivali’nin ödül töreni Bişkek’te gerçekleştirildi.

34 Ülkeden  260 filmin yarıştığı festivalde Kırgızistan’dan dereceye giren “Köprü” ve “Miras” dahil, festivalde ödüle layık görülen belgesel filmlerinin gösterimi yapıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığın e Türk Dünyası Belediyeler Birliği desteğiyle gerçekleştirilen festivalin bir sonraki durağı ise, Kazakistan’daki El Farabi Kazak Milli Üniversitesi olacak.

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinde gerçekleştirilen törene Türkiye’nin Bişkek Büyükelçisi Ahmet Sadık Doğan, Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Menderes Demir, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan,Prof.Dr.Asılbek Kulmirzayev,Türk Dünası Araştırmaları Vakfı Başkanı Közhan Yazga ve sanatseverler katıldı.

7 yıldır Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı  Sinema Genel Müdürlüğü ve Türk Dünyası Belediyeler birliği,Üniversiteler, Meslek örgütleri,sivil toplum kuruluşları,TRT Avaz ve Gazetecilerin  desteğiyle yapılan festivale bu yıl da Türk dünyasından ilgi büyüktü.

260 filmin yarıştığı festivalde Kırgızistan’dan iki film dereceye girmeyi başardı.

Öğrenci kategorisinde “Köprü” belgeseli birinciliğe layık görülürken, “Miras” filmi de Jüri Kültür Sanat Özel ödülünü aldı.

Ödüllerin takdiminin ardından dereceye giren belgesel filmlerinin gösterimi yapıldı.

Her yıl ‘Fikirde Birlik’ sloganıyla yapılan Türk Dünyası Belgesel Film Festivali, Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu tarafından düzenleniyor.

Türk Dünyasından 16 üniversite de proje ortağıdır.

“Biz Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu  olarak bir misyon ortaya koyuyoruz. Diyoruz ki, biz bu kadar büyük bir aileyiz. Bu ailenin kültürünü, sanatını, istikbalini belgeseller, filmler vasıtasıyla ortaya koyup birlikteliğimiz güçlensin. Kardeşlik hukukumuz kültür sanat yönüyle güçlensin, ana maksatlarımızdan bira tanesi de bu”.