Sevgili okuyucularım;
Yaşlı insanlarımızın sıkça kullandıkları meşhur atasözümüzü hatırladım. “Eskiye rağbet olsa Bit Pazarlarına Nurlar yağar” diyorlardı. İnanın, bu günlerde bitpazarlarına nurlar yağmaya başladı bile. Ekonominin önemi yer alsa da, zengin, fakir ve sosyeteler artık bitpazarlarını doldurmaya başladılar. Tüketicilerin aktif olarak ikinci el ürünleri tercih etmelerinin en temel sebeplerinden birini bizler enflasyon baskısı olarak nitelendire biliriz, ancak Enflasyon baskısı mı yoksa tercihsel bir hobi hastalığımı? Hobi hastalıklarını genelde Antika Koleksiyoncularında göre biliriz. İhtiyaca binaen halkın düşük ekonomik koşulları da zorunlu bir Pazar iletişimi sağlar. Bu rağbet yalnız Türkiye için mi? elbette hayır. Gelişmiş ülkelerde ülkemizde olduğu gibi, aynı koşullar onlar içinde geçerli olmaktadır. Bazı ülkeler ikinci el pazarlarını sektör haline dönüştürdükleri görülmektedir. Başta ABD’de, ABD’de “İkinci el” Kralları oluştuğu gibi, İngiltere aynı süreci devam ettirdiği izlenmektedir. Bu ülkelerde Ev eşyaları, kıyafetler, aksesuar veya mobilyaları mağazalardan almaya kalkarsanız çok pahalıya mal olmaktadır. Ancak tüm bunları ikici el olarak uygun bir fiyata hatta kimi zaman oldukça ucuza almak için bitpazarlarına gidebilir veya internet üzerinde alış veriş yapabilirsiniz. Bitpazarları artık ihtiyaç duyulmayan ürünlerin satıldığı veya ihtiyaç duyulanların satın alınabileceği bir Pazar sektörüne dönüştürülmüştür.
Almanya ülkesinde yaygın bir oluşumla Kentlerinde belli günlerde yerel yönetimlerce kontrollü Pazar alanları oluşturulmuş bulunmaktadır. Bitpazarları ve antika pazarları hafta sonları satın almaya özendirmektedir. Antika kitaplarından, el sanatlarına, giysilere, teknolojiye, müziğe kadar Pazar yerini gezen ziyaretçiler önemsiz eşyalar arasında birçok hazine bile bulabilir. Geleneksel bitpazarlarından Kitap, kıyafetlerin yanında mobilya ve mefruşat gibi her türlü hurda ve antikalarla beraber Orijinal tabloları bulmak kaçınılmazdır.
Hollanda ikinci el eşya satan mağazaların cenneti sayılmaktadır. Bisiklet, mobilya mağazaları “bitpazarlarını” oluşturmaktadır. Kullanılmış mobilya, kitap satan yerler kendine has sergi güzellikleri oluşturmaktadır. Hollanda tam bir ikinci el cenneti sayılabilir.
Türkiye’miz de yaygın olmasa da, Büyük şehirlerimizde rastlaya biliyoruz. Yeni bir sektör olma çabasında halkın ihtiyaçlarını, hobilerini, giderme ve satın alma pazarına dönüşmeye başladığını rahatlıkla görebiliyoruz. İkinci el Pazar yerleri (bitpazarları) artık şehir merkezleriyle sınırlı olmamakla birlikte birçok kasabalarda da kurulmaktadır.
Kardeş Cumhuriyet Azerbaycan’da yeni, yeni sektör olmaya başladığı izlenmektedir. Girişimin organizatörü Ramil Aliyev, Açıklamasında bu tür organizasyonun sebebi, bu pazarda çeşitli el işlerine sahip girişimciler, kullanmadığı ürünlerini satmaları ve bu pazara özellikle genç öğrenci ve el işi yapan bayanlarımızın ürünleri satarak aile bütçelerine katkı sağlamaları, “Sonuç olarak, buradaki temel amaç tüketimi azaltmaya çalışmaktır. Çünkü tüketim aynı zamanda ürünlerin üretimine doğrudan katkı sağlaması amaçlanmaktadır. Katılım ve üretim satışı yapanlardan önemsenmeyecek ölçüde katılım payı alınarak stant sahiplerinin küçük bir ücret ödemesi gerektiğini ve elde edilen gelirin Bakü tarihi “Selam Sineması’nın” Restorasyon çalışmalarına devam etmek için kullanılacağını söylüyor: Bu Tarihi Selam sinemasının birinci katı tamamen, ikinci el satış pazarının hizmetine sunulacaktır. Tarihi Binayı aynı zamanda Turizme kazandırarak tanımalarını istiyoruz. Onlara buranın bir topluluk yeri olduğunu ve kendilerinin bunun bir parçası olmaları gerektiğini bilmelidirler” Diyor. Organizasyon komitesi (Ecofront) ekibini temsil eden Jaipur Isbarov, ikinci el ürünlerin satışını teşvik eden bu tür pazarları ülke çapında popüler hale getirmek istiyoruz diyor.
Bitpazarına nur yağar mı? Bilemiyorum, insan selleri oluşturduğunu şimdiden görmekteyim. Haydi kolay gelsin.
Sağlıklı yaşayın sağlıcakla kalın.