AZERBEYCAN-ERMENİSTAN-RUSYA « GYD Haber

27 Temmuz 2024 - 06:48

AZERBEYCAN-ERMENİSTAN-RUSYA

AZERBEYCAN-ERMENİSTAN-RUSYA
Son Güncelleme :

24 Mayıs 2021 - 9:50

202 Görüntülenme

Sevgili okuyucularım;

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov 5-6 Mayıs’ta Ermenistan’da Erivan’a giderek, İkili ilişkilerin yanı sıra, Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan Cumhur Başkanlarının 9 Kasım 2020 ve 11 Ocak 2021 tarihlerindeki mutabakatlarının kapsamlı bir şekilde uygulanması üzerinde görüşmeler yaptı.

Ermenistan’da askeri üsleri mevcut olan Rusya için halk kuşkuyla bakmaya başlasa da, Ermenistan’da, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in portresinin reklam panolarında yer aldığı izleniyor. Panolarda “Yılın Adamı” diye yazıyor. Ermeni nüfusun yoğun olduğu Dağlık Karabağ’da ise Moskova’ya “son koruyucuları” olarak bakıyorlar. Rusya ise Ermenistan İktidarının giderek “Rusya taraftarlığından” uzaklaştığını düşünerek, ayrılıkçı nitelendirdiği devlet yöneticilerini kontrol altında tutmaya çalışarak Ermenistan’ı bölgede giderek daha güçsüz yalnız bırakmaya çalıştığı gözlerden kaçmamaktadır.

Azerbaycan ile, 44 Günlük savaşta mağlubiyeti hazmedemeyen, Ermenistan geçen hafta Azerbaycan’ı sınıra asker yığmakla suçladı. Bu durumun ateşkesin ne kadar hassas olduğunu ortaya koyduğu gerçeği nedeniyle, Azerbaycan Yetkilileri Askeri güçlerinin sınıra yığılma ve sınırı  geçmeye çalıştığı iddiasını reddetti. Askerlerinin sadece kendi taraflarını “Sınırlarını” koruduğunu açıkladılar.

10-11 Mayıs’ta Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Bakü’yü de ziyaret etti.  Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham ALİYEV ve Meslektaşı Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile görüşmeler gerçekleştirdi.  Azerbaycan ile ilişkilerin kalkınma Planı – siyasi, ekonomik, kültürel alanda, insani alanda  karşılıklı iş birliğinin sürdürme kararı görüşüldüğü bildirildi.

Görüşmelerde 44 Gün süren savaşla, Azerbaycan’ın işgal altındaki Topraklarını Ermenistan’dan kurtarma zaferinin ardından, “Kasım 2020 ve 11 Ocak 2021” tarihli Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin antlaşmalarına  tam olarak uyulması. Dağlık bölgedeki duruma, Savaşı’n insani yönlerini yeniden yapılanma ve barışçıl yaşama ulaştırmak için planların hayata geçirilmesi, bölgedeki tüm ulaşım ve ekonomik değerlerin korunması, önemli bölgesel ve uluslararası birimlerin – Bağımsız Devletler Birliği, Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü – bağlantıları görüşülerek, Bölgedeki güçler dengesinin korunması gereğine dayanan Azerbaycan, Rusya ve Türkiye askeri-teknik işbirliği önemi üzerinde durulduğu açıklanmıştır.

Ayrıca, Türk-Rus İzleme Merkezi, Azerbaycan Karabağ bölgesindeki ateşkes rejimini izleme görevlerinin önemi belirtilmiştir.

Moskova, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki sınır tanımlama görüşmelerine yeniden arabuluculuk yapılması önerisinde bulunuyor. Bölgede ateş çıkartan ve körükleyen Rusya İtfaiyeci rolünü yüklenmeye kalkıyor.

Savaşın durmasına rağmen Azerbaycan Askerleri, Ermenistan tarafından döşenen Mayınların temizlenmesi esnasında Karabağ bölgesinde halen Şehitler vermektedir.

Sevgili Okuyucularım, Ermenistan Türkiye üzerinden, Tarihi “kara yalanlarla” lekeleyerek, insanlığı kandırmaya çalıştığı yetmiyor galiba. Şimdi de Karadeniz’e açılma hevesiyle Kültürel “OBRUK”lar, kara delikler açmaya çalışıyorlar, Karadeniz bölgelerinde Artvin ve Rize bölgelerinde yaşayan Ordu yöresinden Anadolu’ya yayılan, Oğuz Türkü olan , “ÇEPNİ TÜRKMENLERİNE” Sosyal medya üzerinden “Müslüman Ermeniler” lekesiyle propaganda geliştirmektedirler. Azerbaycan ve Türkiy  Lobi ve Diaspora teşkilatlarına önemli görevler düşmektedir.

Bu gün Dünya insanlığının kanayan yarası olan “FİLİSTİN” misalı Azerbaycan’ın bölge üzerindeki oluşturacağı İpek Yolu dediğimiz, Iğdır-Nahçivan – Zengezur üzerinden Laçine giden yol güzergahların da ve Kars’ın Akyaka- Kalkan kale (Dikniz) üzerinde fahiş fiyat’ la arazi alımları meçhul şahlara yapıldığı baş göstermektedir. En büyük kaygımız ve dikkatli olmamız gereken konu Topraklarımız olmalıdır.

Sağlıklı yaşayın, sağlıcakla kalın.