Bizden Söylemesi… « GYD Haber

5 Ekim 2024 - 16:37

Bizden Söylemesi…

Bizden Söylemesi…
Son Güncelleme :

18 Şubat 2022 - 8:09

130 Görüntülenme

Bizden Söylemesi…

Güçlü bir demokrasi sessiz film seyreden yurttaşlar gibi değil, siyaseti bir yaşam biçimi olarak görebilen çoğulcu, katılımcı yurttaşlarla gerçekleştirilebilir. Demokrasi bir kültür sorunudur. Yerel basın demokrasi kültürünün yerel düzeyde yayılması yerleşmesine katkı sağlayan en önemli unsurdur. Yerel basın ulusal basının kılcal damarları olduğuna göre ulusal basında çok seslilik isteniyor ve özgür basın tasavvur ediliyorsa demokratik sistemin korunması ve gelişmesinde de yerel basın en az ulusal basın hatta Fevkinde bir işleve sahiptir. Ne kadar yerelleşirseniz o kadar demokrat olursunuz. Sözü boşuna söylenmemiştir.
Yerel basın yerel yönetimlerin gözü kulağıdır. İcraatlarını doğrudan halka aktarılmasında ve halkın tepkilerini, olumlu yada olumsuz eleştirenlerin yerel yönetimlere aktarılmasını sağlayan en hızlı ve en işlevsel araçtır.
“Yerel Basın Olmayan Bir Ülke Düşünülemez”
Günümüzde yerel basınla ilgili gazete manşetleri ve sivil toplum kuruluşları can çekişen yerel basınımızın nasıl ayaklanabileceğini yazıp tartışırken, maalesef konuya duyarlılık göstermeyenler geç kalmak üzeredir. Geçtiğimiz günlerde Antalya’da başkanlar kurulu toplantısı yapan TGF (Türkiye gazeteciler Federasyonu) Başkanı Yılmaz Karaca iki günlük toplantı sürecinde sadece yerel basının sorunlarını dile getirerek bu sorunların nasıl çözüm önerilerinin oluşabileceği konusunda da önemli açıklamalarda bulunmuştur. Çoğulcu ve katılımcı bir toplantıya imza atan TGF başkanlarının yanı sıra CHP ve İyi Parti Milletvekillerinin katılımı ile sorun TBMM’ne kadar iletildi ve tartışıldı. Maalesef bu konu geciktikçe yerel basın ve demokrasimiz çok büyük yara alacaktır. Türkiye de yerel gazetelerin 1800 den 900’e düşmesi bunun en çarpıcı örneğidir. Yerel gazetelerde çalışacak eleman sayısını bile belirleyen bir yasal anlayış hakim. Bu anlayışın kamusal görev yapan gazetelere dayatılması bile antidemokratik bir anlayışın ifadesi olarak görüyorum, bu ve bunun gibi dayatmaca girdi maliyet arttırıcı zorunluluklar yetmiyormuş gibi kağıt fiyatlarının artışı, elektrik, matbaa, mizanpaj giderleri artık karşılanamaz duruma düşmüştür. Adeta sahipsizliğe düşmüş durumdadır. Çözüm acil olmazsa basınımızda yetişmiş insan gücünü de kaybetmek üzereyiz.
Kapanan gazeteler ve eleman eksiltme zorunda kalanlar yerel basın çalışanlarını iş arayan ve ayrı mezralarda çalışmak isteyen yetişmiş insan gücümüzü kaybettiriyor. Çözüm için birkaç kişinin bir araya gelerek çözüm araması hiçbir şeyi çözmeyecektir. Tam aksi sorunları katlayacaktır.
Bu konunun yerel basının en büyük temsilcisi TGF ile çözülebileceği gerçeğini hiç kimse görmezden gelmemelidir. Bu süreç uzun zamana yayılmayacak kadar elzem bir durumdadır.
Bizden Söylemesi…