ŞÜKRAN GÜNÜ « GYD Haber

18 Nisan 2024 - 11:40

ŞÜKRAN GÜNÜ

ŞÜKRAN GÜNÜ
Son Güncelleme :

28 Kasım 2022 - 14:38

87 Görüntülenme

Sevgili okurlarım;

27 KASIM’da, Amerikalılar şükran günlerini kutluyorlar; Amerika da Milyonlarca insan genellikle Şükran Günü’lerini bir akşam yemeği partisinde kutlar. Şükran Günü’nde, Amerikalılar geleneksel olarak hindi kızartır, tatlılar pişirir, futbol maçı izler ve aileleri ve sevdikleriyle vakit geçirirler. Hindi kızartması şükran günü akşam yemeğinin olmasa, olmazlarındandır! Masaya getirilen hindinin her nedense kızartıldıktan sonra tekrar ayaklarını kalın iple bağlar, sofralarına etrafın kesilmiş bol limonlarla süsleyerek, ayrı bir tabakta tatlılarıyla birlikte masalarına getirirler. Bazı milyonlarca Amerikalıda, Şükran Günü’nü akrabaları ve arkadaşlarıyla kutlamak için seyahat ederler. Amerika’daki ilk Şükran Günü kutlaması, Kuzey Amerika’daki yoğun bir soğuk kıştan sonra 1621’yılında ülkeye gelen ilk göçmenlerin (kölelerin) mahsulleri ve yetiştirdikleri Hindileri sofralarına taşıyarak kutlanmasını geleneksel hale dönüştürülmesi ile başlamıştır. Amerikalılar genelde, at sırtında sığır çobanlığında ve maden aramalarında bulunuyorlardı. Kuzey –  Güney iç savaşlarından sona tek devlet oluşumuna geçen Amerikalılar; Kuruluş olan Amerika Birleşik Devletleri’nin ilk başkanı George Washington, tarafından “1789 öncesi, Şükran Günü” kutlaması ve o günün tatil günü olarak ilan edilmesi yasasını imzalıyor. O günden, bu gününe kadar olan süreçte, Amerikalılar aslında kıtanın yerli halkından, silah ve uzun süngüleriyle elde ettikleri toprakları, Amerika toprakları olarak adlandırdılar. Afrika bölgesinden esir köle olarak Gemilerle getirdikleri köleleri tarımda ve çiftliklerinde kümes hayvanları yetiştiriciliğinde kullandılar. Bunların ürettikleri tarım ürünleri ve yetiştirdikleri Hindiler Amerikalıların şükran gününün sofralarının başında yerini almıştır.

ABD Başkanı her yıl kendisine sunulan Hindi’yi serbest bırakarak “azat” etmesi, bağışlama geleneği, sembol olarak görsellikte yerini alır. Milyonlarca hindi o gün Amerikalıların sofrasının kurbanı olur. beraberinde Şükran Günü festivalleri düzenlenir, Geçit Törenine, dev köpekbalıklarının eşliğinde gösteri yaparlar, Hindi gibi köpek balıkları festivalin ana geleneksel etkinliklerinden biri olarak kabul edilir. Ve milyonlarca Amerikalı her yıl New York’ta düzenlenen lüks Şükran Günü geçit törenini izlemeye akın ederler. Hindi ve Köpek balığına bir anlam veremezsek bile , “Hindi sofralarında Köpek Balığı cadde ve sokaklarında” yerini alır. Şükran günü haftası, tatil sezonunda, yoksul ihtiyacı olan ailelere Şükran Günü yemekleri dağıtılır. Bu ailelere Şükran Günü yemeği için gıda depolama tesislerinden gıda yardımı da alırlar. Gıda depolama tesisleri yanında mağaza ağı da oluşturularak gıdayla birlikte para ve giyecek şeklinde bağışlarla dağıtımını yaparlar. Düşünmek bile zor geliyor insana! Yardım dağıtımı yaptıkları ABD vatandaşlarını kimler oluşturmaktadır? Sorunun cevabı görsel izlenimlerde ortaya çıkmaktadır.

Noel kutlamalarında, ABD Başkanı  Joe Biden’ın Hindiyi azat etmesi bekleniliyor, Hindiyi hürriyetine kavuşturmakla, Amerika’ya ve dünyaya “Barış ve huzur “ gelecek diye düşünüyorlar galiba? Amerika Birleşik Devletleri başkanı, Hindiyi serbest bıraksa da, Amerika artık bölünme çanlarının çalmasından uzak kalamayacağı potasına girmiş bulunmaktadır.

ABD’de yapılan ara Kongre seçimlerinin sona ermesiyle, gözler şimdi 2024’te yapılacak başkanlık yarışına çevrildi. Demokratlar Temsilciler Meclisi’nin kontrolünü kaybettiler, ancak Senato’da bir avantaj elde edebildiler. Eski ABD Başkanı Donald Trump, ayrılık çanları çalmaya başladı bile. Trump 2024’te başkanlığa aday olacağını açıkladı. “Ve Amerika’yı yeniden büyük yapacağız. Çok teşekkür ederim. Tanrı hepinizi korusun, ” diye sesleniyor. D.Trump’un Şükran Gününde duaları kabul olur mu bilmem.

Ancak Kongre’deki bölünme, Demokrat olan Başkan Joe Biden’ın görev süresinin son iki yılında yasaları geçirmede zorluklarla karşılaşacağı bir gerçektir. Kevin McCarthy, Cumhuriyetçi milletvekili: “Washington’daki Demokrat tek parti iktidarı döneminin sona erdiğini duyurmaktan gurur duyuyorum.” Diye açıklama yapıyor.

Bu arada Twitter sosyal medya şirketinin CEO’su Ilon Mask, geçen hafta sonu yapılan ankette 15 milyon kişinin oy kullanmasının ardından Trump’ın hesabını geri yükledi. Site, 2021 Capitol ayaklanmalarından bu yana Trump’ın hesabını yasaklanmıştı.

Aralık ayına giriyoruz, Yılbaşı Kutlamalarında, ülkemizde kimse Hindiyi (azat etmez) serbest bırakmaz, bırakırsa yakalamak için izdiham çıkar. Sahi ülkemiz de Hindi fiyatları ne kadar olacak tahmin eden var mı?

Sağlıklı yaşayın, sağlıcakla kalın ve Aralık ayına sağlıkla girin.