TGF 2021 yılını değerlendirdi; “ANADOLU BASINININ SORUNLARI DAĞ GİBİ” « GYD Haber

28 Mart 2024 - 20:46

TGF 2021 yılını değerlendirdi; “ANADOLU BASINININ SORUNLARI DAĞ GİBİ”

TGF 2021 yılını değerlendirdi; “ANADOLU BASINININ SORUNLARI DAĞ GİBİ”
Son Güncelleme :

31 Aralık 2021 - 9:46

113 Görüntülenme

TGF 2021 yılını değerlendirdi; “ANADOLU BASINININ SORUNLARI DAĞ GİBİ”

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca, 2021 yılının Anadolu basını için çok zor geçtiğini belirterek, “2022 yılının da zor geçmemesi için umutlarımızı yitirmeden mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

TGF, 2021 yılının son yönetim kurulu toplantısını interaktif bir ortamda gerçekleştirirken, TGF Genel başkan Yılmaz Karaca toplantının ardından değerlendirmelerde bulundu.

Döviz kurlarındaki sert yükselişlerin ve düşüşlerin özellikle yerel basın için büyük sıkıntılara neden olduğunu vurgulayan Karaca, şunları söyledi; “Döviz yükseldiğinde artan kağıt ve baskı maliyetleri, döviz düştüğünde ne yazık ki aynı oranda düşmüyor. Artan kağıt fiyatları ve baskı maliyetleri nedeniyle gazete kapanmaları iyice artıyor. Devlet ya kağıt fabrikası kurmalı ya da kağıt fabrikası kuracak özel müteşebbislere teşvik vermelidir”

SEKA kağıt fabrikasının kapatılarak adeta yerel gazetelerin batmaya mahkum edildiğini kaydeden TGF Genel Başkan Yılmaz Karaca, eğer kağıt sorunu çözülmezse 2022 yılında gazetelerin kapanmasının hızla süreceğini söyledi.

BASIN İLAN FİYATLARINA YÜZDE 50 ZAM OLMALI

Yerel gazetelerin artan maliyetler nedeniyle ekonomik yönden büyük sıkıntılar yaşadığını belirten Genel Başkan Yılmaz Karaca, “Basın ilan fiyatlarına en az yüzde 50 zam yapılmalı. Geçtiğimiz günlerde telekonferans ile görüştüğümüz Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı sayın Fahrettin Altun’a da bu konudaki beklentilerimizi dile getirdik. Umuyorum ki bu beklentilerimiz yerine getirilir ve Anadolu basınının beklediği zam oranı gerçekleşir” dedi.
Anadolu basınının mutlaka yaşatılması gerektiğini savunan Genel Başkan Yılmaz Karaca, “Gazeteler çıkmazsa, televizyon ve radyolar yayın yapmazsa halkımız bu ülkede ne olup bittiğini nasıl öğrenecek? Anadolu basını olmazsa Türk basını da olmaz” diye konuştu.

2022, basının sorunlarının çözüldüğü bir yıl olsun

Başkan Karaca, 2022 yılı ile ilgili en büyük beklentilerinin Anadolu basınının sorunlarının çözümü olduğunu ifade ederek, “Yerel gazete, televizyon, radyo sahipleri ve basın çalışanları için meclisten mutlaka destek paketi çıkarılmalı. Asgari ücret bile alamayan basın çalışanlarının bu mağduriyeti giderilmelidir. Televizyon uydu bedelleri makul seviyeye düşürülmelidir. Devletin, Belediyelerin ve STK’ların medya sektörüne destek vermesi sağlanmalı. Gazetelerimizden kesilen yüzde 15’lik ilan komisyonu kesintisi kaldırılmalıdır. İnternet medya yasası bir an önce çıkarılmalı, Basın yasası yeniden düzenlenmelidir. Üyelerimizin yaşadığı basın kartı sorunları bir an önce çözülmeli, bu konuyla ilgili yaşanan aksaklıklar ve adaletsizlikler ortadan kaldırılmalıdır. Belediyeler başta olmak üzere Odalar, Borsalar ve kamu kuruluşları ilan desteği vermelidir” dedi.

TGF çalışmalarını sürdürüyor

TGF Genel Başkan Karaca, koronavirüse ve ülkenin içindeki sıkıntılara rağmen TGF olarak çalışmaların devam ettiğini belirterek, “TGF bu zor dönemde gerek yönetim gerek başkanlar konseyi ile önemli çalışmalar yaptı. Sorunlarının çözümü için büyük mücadeleler verdi. Geçtiğimiz Ekim ayında gerçekleştirdiğimiz genel kurulumuz ile güçlü ve yeni bir ekiple çalışmalarımıza hız verdik. Son bir ay içerisinde Gebze, İstanbul, Düzce, Zonguldak ve Ereğli cemiyetlerimizi ziyaret ettik. Ankara’da önemli ziyaretler gerçekleştirdik. Avrupa Birliği projemiz için de ilk toplantımızı yaptık. Yeni yılın ilk haftasında Gebze, Karaman, Malatya, Mersin, Muğla, Tekirdağ ve Adana’da çeşitli programlar gerçekleştirerek üyelerimizin yanında olacağız” dedi.