ÜRETİME DAYALI AYDINLANMA
Sevgili okurlar,
Geçen hafta köy enstitülerin 82. Yıl dönümü kutlandı. Türkiye’de uygulanan üstün başarılı bir eğitim sisteminin projesidir
Türkiye’de 1930’larda ilkokul eğitmenleri ile başlayarak 1940’da kurulan köy enstitülerinin Dünyada örneği olmayan tamamen Türkiye’ye özgü bir eğitim sistemi oluşturulmuş, eğitim sisteminin oluşmasında büyük emeği olan I.Hakkı TONGUÇ 1918’lerden başlayarak yıllarca yurt dışına gönderilmiş eğitimle ilgili araştırmalar yapmış her gittiğinde Almanca ve diğer dillere ait kitaplar getirmiş kurmuş olduğu ekiple birlikte Türk eğitim sistemini projelendirme çalışmaları yapar.
Yaptığı çalışmalar sonucunda bir rapor hazırlanır bu rapor Atatürk’e sunulur.
Atatürk İnönü ve milli eğitim bakanı Saffet Arıkan’la birlikte inceleyerek raporun uygulanmasına karar verilir.
Atatürk’ün kalkınma köyden başlar söylemiyle köy eğitimleri projesi Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali YÜCEL ve İsmail Hakkı TONGUÇ’un öncülüğünde köy Enstitüleri kurulur.
Yurdun dört bir tarafında Türkiye’ye ışık saçan köy enstitüleri on yıl içersinde bu okurlarda Türkiye’nin sanatçıları, şairleri,eğitimcileri,bilim insanları, romancılar ve nice değerli insanlar yetiştirilir.
1950’lerden sonra köy ağalarının, zenginlerin ve toprak ağalarının baskıları nedeniyle köy enstitüleri kapatılır. Kapatılan bu okurlar geçmişimizde Dünyada benzeri görülmemiş bir örnek teşkil etmiştir.
Köy eğitim sistemini diğer ülkeler model alarak eğitim sistemlerini geliştirmişler köy eğitim sistemi ile İskandinav ülkelerinde verilen eğitim sistemi arasında büyük benzerlikler var.
Eğitim sistemlerini geliştirmek isteyen Ülkeler Fillandiye’ye eğitimciler göndererek bu ülkenin eğitim sistemini model olarak alıyorlar.
Milli eğitim bakanlığımızda adı geçen ülkeye temsilciler göndererek oradaki eğitim sitemini Ülkemizde uygulamak istiyorlar.
Sormak gerekir 1940 yılında Türkiye projesi olarak uygulanan eğitim sistemini, bozulan eğitim sistemimizi onarmak yerine, başka bir ülkenin eğitim modelinde niçin arıyoruz.
Çözümü dışarda aramaya gerek yoktur. Sistemin çözümü Milli eğitim bakanlığının arşivindeki bilgi ve belgelerde mevcuttur.
Türk eğitim sisteminin Uluslar arasında yerini alarak sanatta, eğitimde, teknolojide, üretimde ve tüm alanlarda model olması için çalışılmalıdır.
Her şey gönlünce olsun sağlıkla kalın
Bahadır Hoşgül